Gevolgen gaswinning en aardbevingen
De afgelopen jaren is de provincie Groningen getroffen door kleine en grotere aardschokken als gevolg van gaswinning. De aardbevingen zijn dan ook een belangrijk thema in de provincie. In dit thema volgen we de ontwikkelingen van de Groningse aardbevingen op het leven van de bewoners in het gebied.
Sociaal Planbureau Groningen werkt samen met partners in onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de gaswinning en bodembeweging.
Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen
De maatschappelijke gevolgen van de gaswinning en de bodembeweging zijn omvangrijk en complex. Kennis hierover is verspreid over veel verschillende onderzoeken, kennisinstellingen en instanties. Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen brengt deze kennis in kaart en geeft hierbij aan wat onopgeloste vraagstukken zijn. Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, CMO STAMM / Sociaal Planbureau Groningen en de GGD Groningen.
De onderwerpen waar het Kennisplatform zich de komende jaren op toelegt zijn onder te verdelen in drie kernthema’s.
1. Impact en ontwrichting
Het Kennisplatform richt zich op het in kaart brengen van de verschillende aspecten van maatschappelijke impact van de gaswinning in Groningen. Het brede begrip ‘maatschappelijke ontwrichting’ speelt een centrale rol bij het vormgeving van mijnbouwprojecten, maar het concept is onvoldoende gedefinieerd.
2. Herstel en vertrouwen
In Groningen heeft de aanpak van de gaswinningsproblematiek geleid tot materiële en immateriële schade, onveiligheid en een gebrek aan vertrouwen. Om verder te kunnen, is een correcte afhandeling van de problematiek van groot belang. Erkenning speelt hierin een centrale rol.
3. Lessen van Groningen
Uit de ervaringen met de gaswinningsproblematiek in Groningen, kunnen lessen worden getrokken voor de aanpak van mijnbouwprojecten in Groningen maar ook in de rest van Nederland.
Nationaal Programma Groningen
Nationaal Programma Groningen investeert in de toekomst van Groningen: door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Hiermee is in maart 2019 gestart.
Sociaal Planbureau Groningen vormt samen met KplusV (voormalig E&E advies) en Aletta Advies het consortium dat het programma jaarlijks gaat monitoren en evalueren.
Waarom een Nationaal Programma Groningen?
De afgelopen jaren hebben Groningers door de gaswinningsproblematiek veel te verduren gehad. De onzekerheid over schadeherstel en versterking sleept soms al jaren voort. De aanpak heeft de hoogste prioriteit en veel mensen en organisatie zijn hiermee hard aan de slag. Tegelijkertijd is er meer nodig om Groningen een goede toekomst te geven. Nationaal Programma Groningen richt zich op dit ‘meer’.Nationaal Programma Groningen zet zich in voor een provincie waar het goed wonen, werken en recreëren is. Het programma heeft een looptijd van tien jaar en is officieel gestart in maart 2019. In die tien jaar wordt vanuit Nationaal Programma fors geïnvesteerd in de toekomst: door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Het is een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten.
Monitoring Nationaal Programma Groningen
Sociaal Planbureau Groningen vormt samen met KplusV en Aletta Advies het consortium dat het programma jaarlijks monitort en evalueert. Als consortium ondersteunen wij het programma bij het maximaliseren van deze impact voor alle inwoners in de regio. Het doel van de evaluatie en monitoring van Nationaal Programma Groningen is om de effecten van het programma in kaart te brengen, maar ook om als onafhankelijke partij tussentijds te signaleren wat er goed gaat en wat er beter kan.
Gronings Perspectief
Gronings Perspectief is een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, GGD Groningen en Sociaal Planbureau Groningen. Het onderzoeksteam van Gronings Perspectief onderzoekt sinds 2016 gezondheid, veiligheidsgevoel en toekomstperspectief van inwoners van alle Groninger gemeenten. Gronings Perspectief is een onafhankelijk onderzoek, en wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het onderzoek wordt uitgevoerd met vragenlijsten onder panelleden, interviews en groepsgesprekken onder bewoners en professionals in de regio.