Nationaal Programma Groningen

Nationaal Programma Groningen

Het Nationaal Programma Groningen investeert in de toekomst van Groningen: door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Hiermee is in maart 2019 gestart.

Sociaal Planbureau Groningen vormt samen met E&E advies en Aletta Advies het consortium dat het programma jaarlijks gaat monitoren en evalueren.

Waarom een Nationaal Programma Groningen?

De afgelopen jaren hebben Groningers door de gaswinningsproblematiek veel te verduren gehad. De onzekerheid over schadeherstel en versterking sleept soms al jaren voort. De aanpak heeft de hoogste prioriteit en veel mensen en organisatie zijn hiermee hard aan de slag. Tegelijkertijd is er meer nodig om Groningen een goede toekomst te geven. Nationaal Programma Groningen richt zich op dit ‘meer’.

Nationaal Programma Groningen zet zich in voor een provincie waar het goed wonen, werken en recreëren is. Het programma heeft een looptijd van tien jaar en is officieel gestart in maart 2019. In die tien jaar wordt vanuit het Nationaal Programma fors geïnvesteerd in de toekomst: door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Het is een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten.

Monitoring Nationaal Programma Groningen

Sociaal Planbureau Groningen vormt samen met E&E advies en Aletta Advies het consortium dat het programma jaarlijks monitort en evalueert. Als consortium ondersteunen wij het programma bij het maximaliseren van deze impact voor alle inwoners in de regio. Het doel van de evaluatie en monitoring van het Nationaal Programma Groningen is om de effecten van het programma in kaart te brengen, maar ook om als onafhankelijke partij tussentijds te signaleren wat er goed gaat en wat er beter kan.

Brede Welvaart Groningen

Het Nationaal Programma Groningen heeft voor de komende tien jaar als overkoepelend doel het verbeteren van de brede welvaart in Groningen.

Om de voortgang van het programma inzichtelijk te maken en te bepalen hoe Groningen ervoor staat, geldt brede welvaart als belangrijke maatstaf. Met deze maatstaf is het mogelijk om op meer terreinen te meten dan alleen economische groei. We kijken naar de financiële situatie van Groningers. Maar ook naar gezondheid, welbevinden, veiligheid, kwaliteit van natuur en milieu, opleidingsniveau en vertrouwen in politiek en bestuur.

Een ander belangrijk aspect is het behoud en de versterking van het unieke karakter van Groningen. Het vergroten van de brede welvaart moet niet alleen merkbaar zijn voor inwoners, maar ook het imago van Groningen verbeteren, zowel binnen als buiten de provincie.

Medewerker

Heike Delfmann

Onderzoeker

Delen via social media

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Aardbevingen

Impact gaswinningsproblematiek op Groningers onverminderd groot

Aardbevingen

Blijvende aandacht voor impact van de gaswinningproblematiek

Aardbevingen

Toename stress door schade en versterking in gaswinningsgebied

De gezondheid van Groningers met gaswinningsschade neemt, na een stijging in 2020, duidelijk af in 2021. Ook is er sprake van verminderd vertrouwen in de Rijksoverheid. Gedurende een deel van de versterkingsoperatie, bedoeld om de veiligheid van woningen te herstellen, is er sprake van een daling in de gezondheid en waargenomen veiligheid van bewon

Brede Welvaart

Monitoring 2021 Nationaal Programma Groningen beschikbaar

De Monitor 2021 van Nationaal Programma Groningen is beschikbaar. Hierin is de ontwikkeling van Groningen op het gebied van brede welvaart en vier programma-ambities inzichtelijk gemaakt. De monitor geeft verder inzicht in de samenstelling en totstandkoming van de huidige projectenportefeuille. Naast feitelijke inzichten op basis van openbare data,

Aardbevingen

Herstel van relaties is nodig voor voortgang gaswinningsdossier

Wat is de stand van kennis over de maatschappelijke impact van de gaswinning in Groningen? Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen bracht op 28 juni een nieuw kennisoverzicht uit: Inzicht in impact. Dit geeft een totaaloverzicht van gevolgen voor bewoners en samenleving, gebaseerd op de inzichten van ruim 250 publicaties. Het overzicht is

Publicaties

Aardbevingen

Gronings Perspectief - De psychosociale impact van de gaswinningsproblematiek op bewoners in 2021 en 2022, eindrapport fase 3

Brede Welvaart

Feitenblad Het Hogeland, De stem van de inwoners, gemeenteraadsverkiezingen 2022

Aardbevingen

Rapport De psychosociale impact van schade en versterking: Stand van zaken 2021