Het Kabinet staat aan het roer als het gaat om het nemen van besluiten die moeten bijdragen aan het bestrijden van het coronavirus. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er verschillende pakketten met landelijke maatregelen van kracht geweest. De tevredenheid met deze maatregelen verandert over de tijd en ook de ‘gehoorzaamheid’ van de inwoners verandert over de tijd heen. Hoe goed men zich aan de maatregelen houdt, heeft invloed op de besmettingscijfers en het verloop van de crisis.
88% van de Groningers houdt zich aan de landelijke maatregelen
In november 2020 houdt het grootste deel (88%) van de Groningers zich aan de op dat moment geldende landelijke maatregelen. 28% van de Groningers neemt zelfs extra maatregelen bovenop de geldende landelijke maatregelen.
Vooral ouderen nemen extra maatregelen
Het valt op dat naarmate de leeftijd toeneemt, ook het percentage Groningers dat extra maatregelen bovenop de landelijk maatregelen treft stijgt. Over het algemeen houdt de groep 65-plussers zich ook het vaakst aan de maatregelen (96%), en geeft de jongste groep het vaakste aan zich (bewust) niet aan de maatregelen te houden (15%). Ook mensen met een slechte gezondheid geven vaker aan extra maatregelen te treffen, vergeleken met mensen met een matige of goede gezondheid. Binnen dit onderzoek zijn de mensen die aangeven een slechtere gezondheid te hebben redelijk gelijk over de verschillende leeftijdsgroepen verdeeld.
Uit onderzoek van het RIVM (januari 2021) over het gedrag en de houding van mensen rond ‘corona’ blijkt dat steeds minder mensen denken dat ze het vol kunnen houden om zich aan de maatregelen te houden zo lang als dat nodig is. Het RIVM verwacht dat het percentage van mensen dat zich aan de maatregelen houdt zal dalen als de coronacrisis nog veel langer duurt. Eind oktober gaf driekwart van de respondenten bij het RIVM aan de maatregelen redelijk of zeker vol te kunnen houden zo lang dat nodig is. Begin januari 2021 was dit nog maar 2 op de 3.
Ruim 1 op de 3 is bang voor besmetting
In november 2020 gaf 37% van de Groningers aan dat zij bang zijn om besmet te raken met het coronavirus, 38% is bang om anderen te besmetten. Ouderen zijn met name bang om zelf besmet te raken, jongeren zijn daarentegen juist banger om anderen te besmetten.
Mensen die bang zijn om besmet te raken of anderen te besmetten houden zich over het algemeen vaker aan de landelijke maatregelen dan mensen die hier minder bang voor zijn. Dit zien we voornamelijk terug bij de oudere Groningers. Zij zijn het meest bang om besmet te raken en houden zich het meeste aan de landelijke maatregelen. Een uitzondering op de regel zijn de jongeren. Van alle leeftijdsgroepen zijn zij het bangst om anderen te besmetten, maar ze houden zich het vaakst niet aan de maatregelen.