Hoe vergaat het de Groningers halverwege 2021 na bijna anderhalf jaar ‘corona’, nu er steeds meer mensen zijn gevaccineerd en steeds meer versoepelingen zijn aangekondigd?
Het heeft duidelijk gemaakt dat zaken die “niet kunnen” zoals de auto laten staan, niet reizen, niet vliegen, thuiswerken en dergelijke wél kunnen als de maatschappij het maar echt wil. Dit is voor de klimaatcrisis een belangrijke les.
Grootste uitdagingen
Volgens Groningers liggen de grootste uitdagingen voor beleidsmakers binnen de zorg en gezondheid en het onderwijs. Maar ook op andere terreinen is werk aan de winkel. Corona fungeert vooral als katalysator en vergrootglas van bestaande opgaven.
Gezondheid en (mantel)zorg
Iets meer dan 1 op de 5 Groningers vindt dat hun gezondheid erop achteruit is gegaan. 1 op de 20 Groningers heeft te maken met uitgestelde of niet geleverde zorg. De helft hiervan verwacht dat de uitgestelde zorg tot meer gezondheidsklachten zal leiden of spreekt nu al van een verslechterde gezondheid. De wachttijden in de (lichamelijke en geestelijke) gezondheidszorg behoeven dan ook aandacht volgens Groningers. Maar ook in de bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg moet worden geïnvesteerd. Vanuit jongvolwassenen en mensen met een matige tot slechte gezondheid is er ook de oproep voor aandacht voor een gezonde leefstijl. Dit vraagt om een intensivering van bestaande doelgroepgerichte aanpakken die er al zijn op gebied van preventie en een gezonde leefstijl. 25% van de Groningers verleent tijdens de coronacrisis mantelzorg. Om mantelzorgers goed te ondersteunen is gericht beleid en aandacht voor de positie van mantelzorgers en voorlichting en advies aan mantelzorgers hard nodig.
Onderwijs
Met name in het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs zijn de leerachterstanden volgens ouders groot. Daarnaast
zijn motivatieproblemen alleen maar toegenomen, de onderwijskwaliteit houdt volgens ouders en studenten te wensen over en er zijn te weinig sociale contacten binnen het vo, mbo en hoger onderwijs. Met name ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs oordelen veel negatiever dan ruim een half jaar geleden. Een belangrijke opdracht voor scholen, gemeenten en (hulp) organisaties ligt bij de vergrote kansenongelijkheid en de (mentale) problemen van kwetsbare jongeren.
Wat gaan we blijvend anders doen?
Wat gaan Groningers in de toekomst anders doen, welke positieve verandering willen zij behouden? Het Groninger Panel noemt vooral ervaren rust en bezinning te willen vasthouden. Door bijvoorbeeld minder sociale verplichtingen en meer thuis met het gezin door te brengen. Dat kan ook door meer thuis te gaan werken. Een grote groep wil dat blijven doen. Daarnaast zijn veranderde omgangsnormen een groep Groningers prima bevallen; meer fysieke afstand, niet altijd een handdruk of de ‘verplichte drie zoenen’. Het Panel noemt verder als groot pluspunt om te koesteren dat er meer aandacht is gekomen voor klimaat en milieu.
Kansen die de coronacrisis met zich heeft meegebracht
De eerder genoemde positieve veranderingen brengen volgens het Groninger Panel gelijk ook de grootste kansen met zich mee. Zoals de mogelijkheid om anders te denken en dingen te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan meer waardering voor een gezonde leefstijl en (woon) klimaat, andere omgangsnormen en online vergaderen en thuiswerken. Meer aandacht voor klimaat en milieu, meer bezinning en rust en meer aandacht en waardering voor gezondheid en zorg.