Zorgkaart Groningen

De Zorgkaart Groningen bundelt informatie over de bereikbaarheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van zorg en ondersteuning in de provincie Groningen. Het accent ligt op vormen van zorg en ondersteuning die onder druk staan in onze provincie. De leidende vragen zijn: Is de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning voldoende gewaarborgd? Ook in de dunbevolkte gebieden en voor mensen met weinig geld? De antwoorden kunnen politici, bestuurders, beleidsmakers en inwoners helpen om gesprekken en dialoog in de regio te voeren en om gezamenlijk vorm te geven aan oplossingen voor de maatschappelijk opgaven. Mochten de onderstaande dashboards niet volledig worden weergegeven in het beeldscherm, dan kan het helpen om  de webpagina in de instellingen iets uit te zoomen.

Bereikbaarheid van zorg in Groningen

De Zorgkaart Groningen geeft inzicht in de stand van zaken over de bereikbaarheid van zorg in de provincie Groningen. Onder bereikbaarheid van zorg wordt verstaan de locaties van zorg en ondersteuning, waar inwoners naartoe kunnen voor zorg en de afstanden tot zorg- en ondersteuningsvoorzieningen. Door op de onderstaande afbeelding te klikken opent het dashboard over bereikbaarheid van zorg.

Beschikbaarheid van zorg in Groningen

De Zorgkaart Groningen geeft inzicht in de stand van zaken over beschikbaarheid van zorg in de provincie Groningen. Onder beschikbaarheid van zorg wordt verstaan in hoeverre inwoners terecht kunnen bij de zorg. Eventuele wachtlijsten, wachttijden en personele capaciteit zijn in beeld gebracht. Door op de onderstaande afbeelding te klikken opent het dashboard over beschikbaarheid van zorg.

Betaalbaarheid van zorg in Groningen

De Zorgkaart Groningen geeft inzicht in de betaalbaarheid van de zorg en ondersteuning voor inwoners. Dit is één van de factoren die de toegankelijkheid van de zorg en ondersteuning bepalen. Hierbij gaat het erom in hoeverre de kosten van zorg inwoners belemmeren om benodigde zorg te gebruiken. Daarnaast worden de kosten van zorg en ondersteuning voor gemeenten in beeld gebracht. Door op de onderstaande afbeelding te klikken opent het dashboard over betaalbaarheid van zorg.

Extra toelichtingen

Sociaal Planbureau Groningen heeft twee toelichtingen opgesteld over de gevolgen van de vergrijzing voor de toegankelijkheid van de zorg in Groningen.

  • In de eerste toelichting gaan we in op de ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt voor Verpleging-, Verzorging- en Thuiszorg. Hiervoor is werkgeversorganisatie zorg en welzijn ZorgpleinNoord geconsulteerd.
Toelichting ontwikkelingen VVT-sector

Zorgverleners vormen de kern van ons zorgstelsel. Ruim 1 op de 5 werkzame mensen in de provincie Groningen werken in de zorg. De meesten werken in de verzorging, verpleging en thuiszorg (30%). De ontwikkelingen in de arbeidsmarkt zorg en welzijn zijn een belangrijke graadmeter voor de toegankelijkheid van de zorg en ondersteuning voor inwoners in de provincie Groningen. Door de vergrijzing neemt de vraag naar voldoende opgeleid zorgpersoneel de komende jaren naar verwachting alleen maar toe en de zorg- en welzijnssector kampt nu al met personeelstekorten. Om de genoemde uitdagingen het hoofd te bieden is een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie en opleidingsbeleid in de zorg van groot belang.

Download hier de volledige toelichting Vergrijzing in de provincie Groningen in relatie tot de arbeidsmarkt van de Verpleging-, Verzorging- en Thuiszorg (VVT-sector).

  • In de tweede toelichting gaan we in op de ontwikkelingen in de dementiezorg in Groningen. Dit hebben we opgesteld met het Netwerk Dementie Groningen.
Toelichting ontwikkelingen dementiezorg

Door de vergrijzing krijgt het zorglandschap in Groningen de komende jaren te maken met een toestroom van complexe zorgvragen binnen de dementiezorg. Dementie is immers een ouderdomsziekte en mensen met dementie hebben in het verloop van deze ziekte ook steeds meer zorg en ondersteuning nodig. Deze stijgende vraag naar complexe zorg, in combinatie met de toenemende arbeidstekorten en de druk op mantelzorgers maakt het van belang om goed te kijken naar de inrichting van de zorgketen, ook om de zorg toekomstbestendig te houden. Wat is hiervoor nodig in de provincie Groningen? Een regionale gezamenlijke aanpak met een lokale inbedding!

Download hier de volledige toelichting Ontwikkelingen in de Dementiezorg in Groningen.

Medewerker

Martin Bakker

Onderzoeker

Delen via social media

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Zorg

Positieve Gezondheid in Groningen

Zorg

Ketenzorg dementie onder de loep

Zorg

Wensen en behoeften voor langer thuis wonen in Groningen

Het aantal ouderen in de provincie Groningen neemt toe, het overgrote deel van deze ouderen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Echter, het merendeel van de ouderen denkt (nog) niet aan de aanpassingen die hiervoor nodig zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat Sociaal Planbureau Groningen deed onder ruim 1.800 Groningse inwoners over hun woonwense

Zorg

Is dementiezorg in Groningen toegankelijk en vindbaar?

Is dementiezorg in Groningen toegankelijk en vindbaar? Deze vraag staat centraal in het onderzoek van Netwerk Dementie Groningen, dat wordt uitgevoerd door Sociaal Planbureau Groningen. Het doel van het onderzoek is om de dementiezorg in Groningen te verbeteren, met als uiteindelijke doel de levenskwaliteit van patiënten te verhogen. Daarnaast dr

Zorg

Groninger Zorgkaart gelanceerd

Op woensdag 16 maart presenteerde Sociaal Planbureau Groningen de Zorgkaart Groningen 2022 op de stateninformatiedag van de provincie. Deze zorgkaart moet ervoor zorgen dat beleidsmakers in de zorg, regionale politici, (zorg)bestuurders en andere geïnteresseerden makkelijk en snel bij informatie kunnen over zorg in onze provincie. Informatie over

Publicaties

Zorg

Groningers over de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning

Zorg

Digitalisering van de Zorg in Groningen

Zorg

Tussenevaluatie Provinciaal Beweegakkoord 2021-2022