Nieuwe armoedecijfers: geen gunstige ontwikkeling in provincie Groningen

Terug

Nieuwe armoedecijfers: geen gunstige ontwikkeling in provincie Groningen

Geschreven op 14 maart 2019

“In het hele land behoort 8,5% van de minderjarigen tot een gezin met een laag inkomen, voor de provincie Groningen ligt dat percentage op 10,2%.”

Het percentage huishoudens dat langdurig moet rondkomen van een laag inkomen groeit in de provincie Groningen. ‘Langdurig’ staat daarbij voor vier jaar of langer. Sociaal Planbureau Groningen heeft de trends per gemeente in beeld gebracht, op basis van de meest recente CBS-cijfers.

De gemeente Groningen telt in de provincie Groningen naar verhouding verreweg de meeste huishoudens met een langdurig laag inkomen. In 2014 was dat al zo, sindsdien is het verschil met de rest van de provincie nog groter geworden. Na de gemeente Groningen hebben Delfzijl, Oldambt en Appingedam het hoogste percentage huishoudens met een langdurig laag inkomen.

Meer kinderen groeien op in armoede

Ook als het gaat om het aandeel kinderen dat opgroeit in armoede is het provinciale beeld niet gunstig. In 2017 leefden meer dan 10.000 kinderen en jongeren in de provincie Groningen in armoede, waarvan 4.000 langdurig. In het hele land behoort 8,5% van de minderjarigen tot een gezin met een laag inkomen, voor de provincie Groningen ligt dat percentage op 10,2%. Vooral in de gemeente Groningen, maar ook in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Pekela groeien naar verhouding veel minderjarige kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een laag inkomen.

Gunstige trend in westelijk deel provincie Groningen

In een aantal gemeenten in het westelijk deel van de provincie was het aandeel kinderen in armoede in 2017 kleiner dan in 2011. Het gaat om de gemeenten Zuidhorn, Marum en Grootegast (nu Westerkwartier) en Bedum en De Marne (nu Het Hogeland).

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers