Vier op de vijf Groningers en Drenten merkt discriminatie op
Geschreven op 27 november 2024
“Eén op de tien Groningers en Drenten geeft aan het afgelopen jaar gediscrimineerd te zijn.”
Uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe blijkt dat vier op de vijf inwoners van Groningen en Drenthe discriminatie opmerkt. Ook blijkt dat één op de vier inwoners mensen hierop aanspreken. In juni 2024 vulden ongeveer 2.500 leden van het Groninger Panel en 2.300 leden van het Drents Panel een vragenlijst in over toenemende tegenstellingen in de samenleving.
Eén op de tien Groningers en Drenten geeft aan het afgelopen jaar gediscrimineerd te zijn. De meeste inwoners van Groningen en Drenthe die te maken krijgen met discriminatie geven aan hun ervaring(en) gedeeld te hebben met familie en vrienden. Eén op de tien heeft hierover niet met anderen gesproken.
Helft van Groningers en Drenten heeft zelden contact met mensen met een migratieachtergrond
Voor veel mensen is regelmatig contact met uiteenlopende groepen mensen niet vanzelfsprekend. Zo heeft bijna de helft van de Groningers en Drenten zelden tot nooit contact met mensen met een migratieachtergrond. En vier op de tien inwoners komt nauwelijks in aanraking met personen met een beperking. Ook de omgang met mensen die verschillen qua seksuele voorkeur is voor ruim een kwart van de inwoners minder gangbaar.
Open staan voor mensen met verschillende achtergronden
De onderzoekers vroegen de panelleden hoe zij omgaan met mensen die van hen verschillen. Ruim tweederde van de Groningers en Drenten geeft aan gemakkelijk om te gaan met én open te staan voor mensen die van hen verschillen. Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe diverser de mensen zijn waarmee men omgaat, hoe vaker men aangeeft een open houding te hebben en hoe gemakkelijker men met anderen omgaat.
Discriminatie melden
Hoewel bijna een kwart van de Groningers en Drenten zonder ervaring met discriminatie aangeeft dit te melden als het hen zou overkomen, blijkt de meldingsbereidheid lager onder degenen die daadwerkelijk discriminatie hebben ervaren. Zo heeft slechts 15% van de Drenten en 19% van de Groningers die hebben aangegeven gediscrimineerd te zijn, hier een officiële melding van gemaakt.
Bijdragen aan een inclusieve samenleving
Bijna twee derde van de Groningers en Drenten vindt dat zijzelf in de eerste plaats aan zet zijn als het gaat om een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving. Een groep van vergelijkbare omvang vindt ook dat scholen en andere maatschappelijke organisaties hieraan moeten bijdragen. Daarnaast meent 60% van de inwoners dat gemeenten, provincies en de landelijke overheid eveneens een verantwoordelijkheid hebben op dit gebied.
Aanbevelingen
De resultaten en aanbevelingen van dit onderzoek zijn van belang voor overheden en maatschappelijke organisatie om inhoud en vorm te geven aan beleid en uitvoering. De onderzoekers adviseren om voorlichting te versterken en in te zetten op meer educatie over inclusie en discriminatie. Ook adviseren zij actieve meldingsbereidheid te stimuleren, verbinding tussen mensen te bevorderen en ondersteuning voor slachtoffers van discriminatie te versterken.
Wat bedoelen we met diversiteit en inclusie?
In onze samenleving verschillen mensen op allerlei manieren van elkaar, zoals in leeftijd, geloof, (culturele) achtergrond, inkomen, opleiding of seksuele geaardheid. De aanwezigheid van deze verschillen noemen we diversiteit. Niet alle kenmerken en eigenschappen waarop mensen verschillen zijn relevant; deze worden vooral bepaald door sociale normen en wat mensen belangrijk vinden (De Bakker, Thijssen & Portegijs, 2023). Van inclusie is sprake als verschillen tussen mensen er mogen zijn en gerespecteerd worden. Inclusie zegt dus iets over hoe we met diversiteit omgaan.
Bekijk het rapport Omgaan met verschillen – discriminatie (PDF)
Podcast 'Omgaan met verschillen'
We gingen in gesprek met onderzoeker Imke Oosting over de bevindingen uit het rapport. Beluister de podcast hieronder, of via Spotify.
Spotify
MP3-bestand