Kansen voor Kinderen op Sterk Netwerk Toekomst met Perspectief

Terug

Kansen voor Kinderen op Sterk Netwerk Toekomst met Perspectief

Geschreven op 25 mei 2022

“Wij inspireren onze aanpak op het mooie project Kansrijk Groningen en we voegen daar wat elementen aan toe. De projecten haken op elkaar aan.”

Het programma Kansen voor Kinderen biedt de komende vijf jaar 500 gezinnen die in armoede leven nieuwe perspectieven. Daarbij maakt het dankbaar gebruik van de expertise van Kansrijk Groningen waar een dergelijke aanpak al drie jaar loopt. Hoe verloopt de samenwerking?

Erik Meij en Marloes de Bie presenteerden beide aanpakken tijdens de bijeenkomst van het Sterk Netwerk Toekomst met Perspectief. Waar staan de projecten nu? Wat willen ze over een aantal jaren bereikt hebben? Deze vragen beantwoorden Erik en Marloes tijdens de bijeenkomst voor partners in het Groningse armoedewerkveld.

Samenhang

Bij de projecten Kansen voor Kinderen en Kansrijk Groningen staat het gezin centraal, niet de regels en richtlijnen. Er is één vast aanspreekpunt voor het gezin: de buddy. Mensen maken zelf een plan voor hun eigen gezin. Dat doen ze met hun netwerk en de buddy.

Onderzoeker Erik Meij, Sociaal Planbureau Groningen: “Wij inspireren onze aanpak van Kansen voor Kinderen op het mooie project Kansrijk Groningen en we voegen daar wat elementen aan toe. De projecten lijken in beginsel op elkaar. We haken op elkaar aan. Een verschil is dat Kansrijk voor de stad is en Kansen voor Kinderen voor de gehele provincie. Aanvullend passen wij de doorbraakmethode actief toe.”

Kansen voor Kinderen

De missie van Kansen voor Kinderen is: Meer kinderen in Groningen groeien op in gezinnen zonder armoede en hebben een kansrijker toekomstperspectief.

Erik Meij: “In de aanloop is het een heel traject geweest. Hoe komen we tot een concreet plan, wat zijn belangrijke punten en hoe gaan we samenwerken? Maar het is gelukt, dus op dit moment zitten we in de voorbereidingsfase. Ons streven is om in het laatste kwartaal van 2022 de eerste gezinnen te gaan begeleiden.”

Deelnemers werven

Een vraag uit het publiek gaat over het werven van deelnemers voor Kansen voor Kinderen. Of de organisatie ook ervaringsdeskundigen daarbij gaat inzetten?  Erik Meij: ‘Ongetwijfeld. Maar we willen graag dat dit een project wordt van de mensen, wervingsstrategieën staan dus nog niet vast. Daar kunnen mensen creatief in zijn. In Pekela zal zo’n strategie er bijvoorbeeld anders uitzien dan in een grotere gemeente zoals Groningen, waar je meer gebiedsgericht kunt werken.”

Kansrijk Groningen

De organisatie van Kansen voor Kinderen heeft veel geleerd van de ervaringen van Kansrijk Groningen. Niet alleen het buddyconcept komt daarvandaan, maar ook het inzetten van ervaringsdeskundigheid en het bouwen van goede structuren met partijen in de wijken. Marloes de Bie, projectleider Kansrijk Groningen: ‘In Kansrijk Groningen werken we al een aantal jaren op deze manier. Werving via allerlei kanalen is zeker belangrijk, daar steken wij veel energie in. Maar ook in goede, ervaringsdeskundige buddy’s. Daarom hebben wij ook onze eigen Buddy Academie. En het mooiste vind ik hoe deelnemers veel grotere stappen zetten dan ze ooit hadden gedacht. Eigen regie is cruciaal, aangeven wat je wilt, niet wat je moet. Van Moet naar Moed noemen wij dat.’

Toukomst

Toukomst is een initiatief van Nationaal Programma Groningen in samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties uit de provincie Groningen. Het programma gaat over beter wonen, leven en werken in de provincie Groningen. Voor de uitvoering van Toukomstprojecten is 10 miljoen euro beschikbaar over een periode van drie jaar waarbij NPG en gemeentes evenredig bijdragen. Eén van die projecten is Kansen voor Kinderen.

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers