Blijvende aandacht voor impact van de gaswinningproblematiek

Terug

Blijvende aandacht voor impact van de gaswinningproblematiek

Geschreven op 12 december 2022

“We zijn heel blij dat zowel panelleden die direct te maken hebben met gaswinning, als degenen die zelf niet direct de gevolgen van de gaswinning ondervinden, meedoen aan ons onderzoek. Dat is heel belangrijk voor het onderzoek. Dank hiervoor aan de panelleden.”

De onderzoekers van Gronings Perspectief werken momenteel aan een eindrapport over de periode 2021-2022, waarin de resultaten van de vragenlijsten uit beide jaren zijn verwerkt. In het rapport zal veel aandacht zijn voor de impact van de versterkingsoperatie. Ook de ervaringen van bewoners met maatregelen rond schade en versterken komen aan bod. Het rapport wordt begin 2023 gepubliceerd.

De gaswinningsproblematiek blijft ook de komende jaren een relevant onderwerp. De onderzoekers werken dan ook aan plannen voor vervolg van Gronings Perspectief voor de periode 2023-2026, met opnieuw twee keer per jaar een vragenlijst onder het Groninger Panel. Ook vinden interviews plaats en zullen andere databronnen (bijvoorbeeld de GGD Gezondheidsmonitor) worden benut. De wens van de onderzoekers is om daarnaast ook de impact van de gaswinningsproblematiek voor kinderen en jongeren in het onderzoek mee te nemen.

Over Gronings Perspectief

Gronings Perspectief is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Sociaal Planbureau Groningen. Het staat onder leiding van prof. dr. Stroebe en prof. dr. Dückers. Het onderzoeksteam wordt bijgestaan door een begeleidingscommissie met gemeenten, GGD, Groninger Bodem Beweging, Groninger Gasberaad, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Nationaal Coördinator Groningen, Provincie Groningen, Veiligheidsregio Groningen, Vereniging Groninger Dorpen en wetenschappelijke experts.

Het team van Gronings Perspectief onderzoekt sinds 2016 gezondheid, veiligheidsgevoel en toekomstperspectief van inwoners van alle gemeenten in het gaswinningsgebied, sinds 2021 door middel van subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voorheen werd het onderzoek gefinancierd door de Nationaal Coördinator Groningen. Het Groninger Panel vult periodiek een vragenlijst in over veiligheid, gezondheid en toekomstperspectief. Alle bevindingen van Gronings Perspectief worden gepubliceerd op groningsperspectief.nl

Meer informatie over Gronings Perspectief is te vinden op de website www.groningsperspectief.nl. Vragen of opmerkingen? Laat het dan de onderzoekers weten via info@groningsperspectief.nl.

afbeelding

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers