Resultaten derde onderzoek impact corona op Groningers uitgebracht

Terug

Resultaten derde onderzoek impact corona op Groningers uitgebracht

Geschreven op 2 december 2021

“Het heeft duidelijk gemaakt dat zaken die "niet kunnen" zoals de auto laten staan, niet reizen, niet vliegen, thuiswerken en dergelijke wél kunnen als de maatschappij het maar echt wil. Dit is voor de klimaatcrisis een belangrijke les.”

Om de impact van corona op Groningers in beeld te brengen, voerde Sociaal Planbureau Groningen gedurende de coronacrisis verschillende onderzoeken uit. Halverwege 2021 vroegen wij inwoners de balans op te maken van de coronacrisis. Pakken inwoners het ‘normale’ leven weer op of gaan zij juist dingen anders doen?  Waar liggen uitdagingen en waar zijn nog kansen? De uitkomsten van dit onderzoek bieden handvaten voor herstel en perspectief tijdens en na de coronacrisis.

Blijvend zorgen over gezondheidszorg en onderwijs

Groningers maken zich vooral zorgen over de gezondheidszorg en het onderwijs. 1 op de 5 Groningers heeft een verslechterde gezondheid en 6% van de Groningers en heeft te maken gehad met uitgestelde zorg. Corona heeft kwetsbaarheden in het zorgsysteem blootgelegd. Dat is ook wat inwoners van Groningen zorgen baart. Een overgrote meerderheid van de panelleden geeft aan dat extra aandacht voor de wachttijden, bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg (meer dan) welkom is. Daarnaast denkt een groot deel van de Groningers zelf te kunnen werken aan een gezonde leefstijl. Ook het onderwijs verdient extra aandacht volgens de panelleden. De kansenongelijkheid en (mentale) problemen zijn toegenomen bij kwetsbare jongeren.

Wat Groningers anders willen gaan doen

De coronacrisis heeft in Groningen niet alleen maar voor uitdagingen gezorgd. Een derde van de Groningers wil ook na de coronacrisis meer thuiswerken. Daarnaast is de sociale rust en ruimte die is ontstaan iets wat Groningers koesteren. Minder sociale verplichtingen, meer genieten van eigen huis en gezin en de bewustwording dat je niet ergens heen hoeft om het leuk te hebben. Ook zijn er bepaalde nieuwe omgangsnormen die voor een deel mogen blijven volgens de respondenten. De drie zoenen en de knuffel bij een begroeting worden namelijk niet gemist.

Opvallend veel meer aandacht voor klimaat en milieu

De verhoogde aandacht voor milieu en klimaat vinden Groningers een positieve verandering. Dit is ook terug te zien in een andere uitkomst van het onderzoek. 1 op de 5 Groningers die veel meer hebben kunnen sparen in coronatijd willen het spaargeld namelijk investeren in de verduurzaming van hun woning. Dit biedt een vruchtbare basis voor beleid van overheden op dit terrein. Eén van de respondenten zegt:

Het heeft duidelijk gemaakt dat zaken die “niet kunnen'' zoals de auto laten staan, niet reizen, niet vliegen, thuiswerken en dergelijke wél kunnen als de maatschappij het maar echt wil. Dit is voor de klimaatcrisis een belangrijke les.

Geïnteresseerd in de publicatie ‘Herstel en perspectief – De coronacrisis door de ogen van Groningers’? Lees de publicatie hier.

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers