Demografie

Demografische situatie in Groningen

Hoeveel kinderen, jongeren en jongvolwassenen wonen in de provincie Groningen? En waar wonen ze? Op deze pagina brengen we het in kaart.

Laatst bijgewerkt op: 26 maart 2021

Aantal kinderen en jongeren in de provincie Groningen

Van de 583.990 inwoners in de provincie Groningen, is in 2019 171.421 jonger dan 25 jaar. Dit komt neer op ongeveer 29 procent van de bevolking.

De ontwikkeling van de bevolking in de provincie Groningen kenmerkt zich door grote verschillen. Er is sprake van een sterk groeiende stad met een jonge bevolking. De gemeenten om de stad liften tot op zekere hoogte mee op dit succes, maar hebben te maken met ontgroening en vergrijzing. In de gemeenten die verder van de stad liggen, krimpt de bevolking en is de ontgroening en vergrijzing sterker dan elders. De demografische ontwikkelingen die gaande zijn zullen zich de komende jaren naar verwachting doorzetten. Het gevolg: de Groningse bevolking ontgroent en vergrijst.

Waar wonen ze?

Als gevolg van de vergrijzing woont er een steeds lager aandeel jeugd en een steeds hoger aandeel ouderen in de provincie. Het aantal jeugdigen verschilt per gemeente.

Verdeling per leeftijdsgroep

Van alle jeugdigen tot 24 jaar in de provincie Groningen, is in 2019 de groep in de leeftijd van 20 tot 24 jaar het grootst, namelijk 52.745 jong volwassenen. Net als voorgaande jaren is de groep 0 tot 4-jarigen het laagst in de provincie (25.419 kinderen). Kijk per gemeente hoe de groep jeugd is verdeeld per leeftijdsgroep.

Met wie wonen ze thuis?

De meeste jongeren in de provincie Groningen groeien op in een thuissituatie. Gehuwde partners hebben vooral 2 kinderen (44%). De groep jeugd die als enig kind opgroeit met gehuwde ouders of opvoeders is 38%.

Ouders of opvoeders die ongehuwd zijn, hebben vooral 2 kinderen (45%) of 1 kind (42%). Wat opvalt is dat eenoudergezinnen, vaak ook maar 1 kind thuis hebben wonen in 2019 (63%).

Migratie achtergrond

Om beleid, ondersteuning of gemeentelijke voorzieningen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoeften van jeugdigen, is het soms noodzakelijk om te kijken naar de migratieachtergrond van kinderen of jongeren (of hun ouders). Als je de herkomst van iemand weet, begrijp je soms ook sneller waarom er sprake is van culturele verschillen in opvattingen of in waarden en normen. Hierop kun je dan actief inspelen met beleid of in de uitvoering. Dit is bijvoorbeeld relevante informatie voor voorzieningen zoals kinderopvang, jongerencentra of buitenschoolse opvang.

Kijk per gemeente hoe de verdeling van 0-24 jarigen is ten aanzien van een westerse en niet-westerse achtergrond.

Migratieachtergrond per leeftijdsgroep

In sommige gemeenten is de groep jeugd met een niet-westerse achtergrond groter dan de groep met een westerse achtergrond. Zoals gezegd, kan dit soms gevolgen hebben in de manier waarop je kinderen, jongeren of hun ouders bejegent in jouw beleid of aanpak. Soms is het ook van belang om inzicht te hebben in de migratie achtergrond per leeftijdsgroep. Gaat het vooral om de groep 0-4 jarigen? Of om andere leeftijdsgroepen? Sociaal Planbureau Groningen brengt dit per gemeente in beeld.

Medewerker

Delen via social media

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt

Jongeren bepleiten: Geef aandacht aan mentale gezondheid en praat erover!

Brede Welvaart

Consultatiedag Kinderrechten in Beweging

Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt

Uitkomsten onderzoek jeugdpanel aangeboden aan bestuurders in Groningen en Drenthe

Samen met Spot TV maakten we een filmpje van het aanbieden van de resultaten van ons onderzoek naar pesten en discriminatie onder jongeren aan bestuurders in Groningen en Drenthe. Via het jeugdpanel geven we jongeren niet alleen een stem, maar we zorgen ook dat hun ervaringen en adviezen worden verwerkt in aanpakken en beleid. Dit koppelen we ook t

Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt

Veel jongeren zien en ervaren discriminatie en pestgedrag en weten niet hoe hiermee om te gaan

Hoe gaan jongeren om met discriminatie en pestgedrag en worden ze hierbij ondersteund? In het voorjaar van 2024 gingen we met jongeren in Groningen en Drenthe in gesprek over pesten en discriminatie. Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren discriminatie en pestgedrag zien of ervaren, maar dat er relatief weinig over wordt gesproken. Veel jongere

Armoede

Groninger Jeugdpanel: armoede en jongeren

Jongeren uit ons jeugdpanel geven aan dat zij merken dat alles duurder wordt en dat ze zich hier zorgen over maken. Daarom deden we eind 2023 een uitvraag onder het Groninger Jeugdpanel rondom dit thema. In totaal vulden 167 jongeren tussen 12 en 18 jaar oud uit verschillende onderwijsniveaus, jaarlagen en gemeenten een vragenlijst in over armoede

Publicaties

Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt

Mentale gezondheid door de ogen van jongeren

Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt

Publicatie Jeugdpanel: Pestgedrag en discriminatie

Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt

Feitenblad Jeugdpanel: Pestgedrag en discriminatie