Planbureau monitort Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid provincie
Geschreven op 4 januari 2018
Sinds 2016 stelt de provincie Groningen – vanuit het Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid – subsidies beschikbaar aan lokale initiatieven. Dit doet zij om de leefbaarheid in dorpen en wijken een impuls te geven. Welke toegevoegde waarde hebben deze projecten voor de bewoners en welke factoren zorgen hiervoor? Het Sociaal Planbureau Groningen gaat in de komende periode dit uitvoeringsprogramma op een innovatieve manier monitoren.
Leefbaarheid is een complex begrip
Het Sociaal Planbureau Groningen houdt bij het meten van leefbaarheid rekening met zowel de context als de mensen. Leefbaarheid is immers een complex begrip. Er zijn veel factoren van invloed op leefbaarheid en veel manieren waarop mensen die factoren beoordelen. Daarnaast passen mensen zich constant aan hun omgeving aan. Leefbaarheid is dus lastig te meten.
Het verhaal achter de projecten
Het Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid wordt gemonitord door het verhaal achter de initiatieven en projecten te vertellen. De basis voor leefbaarheid ligt immers bij de inwoners. Zij stoppen veel energie in initiatieven en projecten die de kwaliteit van hun leefomgeving verbeteren. Met het verhaal worden in één oogopslag ook de effecten van de projecten zichtbaar.
Het onderzoek is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals enquêtes, telefonische interviews en onderzoek op locatie. De resultaten van het Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid van de provincie Groningen zijn in 2017 gepubliceerd.
Meer informatie
06 525 896 14
f.dehaan@trendbureaudrenthe.nl