Gezondheid en Leefstijl in Groningen: Een Overzicht

Terug

Gezondheid en Leefstijl in Groningen: Een Overzicht

Geschreven op 17 december 2024

“De algemene gezondheid van Groningers wordt gemiddeld gewaardeerd met een 7,2 (op een schaal van 1 tot 10).”

Sociaal Planbureau Groningen heeft leden van het Groninger Panel bevraagd over hun leefstijl- en gezondheidsdoelen. De thema’s gezond gewicht, middelengebruik, sport en bewegen, mentale gezondheid en ondersteuning stonden centraal in dit onderzoek. In dit artikel delen we de belangrijkste resultaten.

Algemene Gezondheid

De algemene gezondheid van Groningers wordt gemiddeld gewaardeerd met een 7,2 (op een schaal van 1 tot 10). Daarnaast geeft 60% van de inwoners aan zich fit te voelen.

Gezond Gewicht

Meer dan de helft van de Groningers (54%) wil op korte of lange termijn werken aan een gezonder gewicht. Gezondere eetgewoonten zijn hierbij een belangrijk doel; 44% van de inwoners heeft plannen om minder ongezond te eten.

Gezonde voeding wordt door 81% van de Groningers als (zeer) belangrijk ervaren. Slechts 4% vindt dit (zeer) onbelangrijk. Wat betreft hun eigen eetpatroon geven Groningers zichzelf gemiddeld een 7,5.

Middelengebruik

Het overgrote deel van de Groningers (18 jaar en ouder) rookt niet (89%). Daarnaast drinkt 40% geen alcohol, en bijna 10% heeft de wens om te minderen of te stoppen met alcoholgebruik.

Sport en Bewegen

Bijna twee derde van de Groningers (61%) beweegt dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief. Daarnaast doet 30% dit op wekelijkse basis.

Op het gebied van sport zijn de cijfers als volgt:

  • 14% sport dagelijks;
  • 41% sport wekelijks;
  • 35% sport nooit.

De tevredenheid over het eigen beweeg- en sportgedrag wordt beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van 6,6.

Mentale Gezondheid

Groningers beoordelen hun leven gemiddeld met een 7,6. Wat betreft stressniveaus heeft 37% in de afgelopen maand weinig stress ervaren, 45% gematigde stress, en 18% veel stress.

Ondersteuning

Wanneer het gaat om ondersteuning bij het behalen van gezondheidsdoelen, zoals minder alcohol drinken, stoppen met roken, meer bewegen of beter omgaan met stress, blijkt het eigen netwerk het belangrijkst. Vooral partners, huisgenoten, familie en vrienden worden als ondersteunend ervaren. Instanties zoals de gemeente spelen hierin een minder prominente rol.

Dit benadrukt het belang van sociale netwerken bij het stimuleren van gezond gedrag.

Handelingsperspectief

Het panelonderzoek laat zien dat er relatief veel Groningers tevreden zijn met hun gezondheid en leefstijl. Desondanks is er ook een ruime groep die wil werken aan hun gezondheid en leefstijl in de komende tijd. Daarbij wordt door Groningers aangegeven dat ze het beste hierbij geholpen en gestimuleerd worden door hun eigen sociale netwerk (partners, familie en vrienden). Groningers lijken over het algemeen minder behoefte te hebben aan hulp door professionele ondersteuners (sport-leefstijl coaches, welzijnswerk e.d.).

Het beeld vanuit dit panelonderzoek bevestigt de beweging om meer aandacht te hebben voor de lokale leefomgeving en de inzet van informele sociale netwerken om gezondheid en leefstijl te verbeteren. Uit de panel resultaten blijkt dat het kan helpen om meer gerichte aandacht te geven aan de sociale basis voor het bevorderen van gezond gedrag (sociale netwerken, inwonerinitiatieven, informele voorzieningen e.d).

Bekijk het rapport Gezondheid en Leefstijl (PDF)

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers