Trots op groningen: ‘Groningen is mijn thuis’

Terug

Trots op groningen: ‘Groningen is mijn thuis’

Geschreven op 3 juni 2019

“Wij Groningers zijn nuchter en kalm en als ze ja zeggen dan staan ze er voor. Verder zijn we kort en duidelijk. Geen poeha.”

Van alle Nederlanders zijn Groningers, samen met Friezen, Zeeuwen en Drenten, het meest trots op hun provincie. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van I&O Research, 2019. Maar wat vinden Groningers hier zelf van? Om dit te weten bevraagde Sociaal Planbureau Groningen begin 2019 het Groninger Panel op het thema ’Trots op Groningen’. Ruim 3.400 panelleden gaven hun mening.

We vroegen het Groninger Panel hoe sterk hun band is met de provincie, of er een Groninger identiteit bestaat en wat zij zien als de goede en minder goede kanten van het wonen in Groningen.

Belangrijkste inzichten

  • Groningers zijn in ruime meerderheid trots op hun provincie en voelen zich er thuis. Bijna de helft van de Groningers voelt zich zelf in eerste instantie ‘Groninger’.
  • De sterke verbondenheid die de Groningers voelen met hun provincie zien we vooral bij de geboren en getogen Groningers.
  • Zeven op de tien Groningers vindt dat er een specifieke Groningse identiteit bestaat. Deze wordt vooral gekenmerkt door de Groningse mentaliteit, nuchterheid en gemeenschapszin.
  • Groningers roemen het unieke landschap en de mentaliteit van hun provinciegenoten als voordelen aan het wonen en leven in de provincie.
  • Grootste nadelen aan wonen in Groningen: de grote reisafstanden en de gevolgen van gaswinning.

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers