Kennisplatform publiceert literatuurstudie: Gaswinning, aardbevingen en de maatschappelijke gevolgen voor de provincie Groningen en haar bewoners

Terug

Kennisplatform publiceert literatuurstudie: Gaswinning, aardbevingen en de maatschappelijke gevolgen voor de provincie Groningen en haar bewoners

Geschreven op 16 juni 2020

“Het integraal overzicht van de maatschappelijke gevolgen van de gaswinning in Groningen geeft de stand van kennis weer van onderzoek tot juli 2019.”

Op 15 juni verscheen de publicatie Gaswinning, aardbevingen en de maatschappelijke gevolgen voor de provincie Groningen en haar bewoners, een integraal overzicht van de maatschappelijke gevolgen van de gaswinning in Groningen. Het is gemaakt door het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen en geeft de stand van kennis weer van onderzoek tot juli 2019.

Bekijk de publicatie Gaswinning, aardbevingen en de maatschappelijke gevolgen voor de provincie Groningen en haar bewoners

Maatschappelijke impact

De literatuurstudie geeft een zo volledig mogelijk overzicht van de stand van de kennis over de maatschappelijke impact van de bodembeweging in Groningen. Deze literatuurstudie is een opvolging van de literatuurstudie Maatschappelijke Gevolgen Bodembeweging Groningen (Sluiter et al., 2018a).

​Bewoners hard getroffen

Het overzicht schetst de impact van de gaswinning en de aardbevingen op de Groningse samenleving in brede zin. Daarbij worden uiteenlopende thema’s besproken, zoals leefbaarheid, woningmarkt, vertrouwen, identiteit en gezondheid. Net als in veel ander onderzoek is de conclusie dat bewoners hard zijn getroffen. Het vertrouwen in overheden en instanties is laag. Gevoelens van onveiligheid, machteloosheid, verontwaardiging, boosheid en teleurstelling zijn hoog. Mensen hebben gezondheidsklachten en stress, vooral als ze veel schade hebben.

Leefbaarheid op peil houden

Nieuw is een overzicht van de mate waarin de regio als geheel is getroffen. De leefbaarheid van het gebied wordt lager beoordeeld dan in voorgaande jaren. Maar het vertrouwen van bewoners in de woningmarkt is ietsje hoger dan het landelijk gemiddelde in 2019. Er wordt nu veel gevraagd van bewonersinitiatieven om het gebied leefbaar te houden. Volgens onderzoekers zijn er meer investeringen nodig om de leefbaarheid op peil te krijgen.

Het Kennisplatform is sinds april 2018 actief en is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, GGD Groningen en CMO STAMM / Sociaal Planbureau Groningen.

Meer informatie over de tweede publicatie 'Gaswinning, aardbevingen en de maatschappelijke gevolgen voor de provincie Groningen en haar bewoners' vind je op kennisplatformleefbaar.nl/publicatie-tweede-literaturstudie.

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers