Blijvende aandacht voor impact van de gaswinningproblematiek

Terug

Blijvende aandacht voor impact van de gaswinningproblematiek

Geschreven op 16 december 2021

“We zijn heel blij dat zowel panelleden die direct te maken hebben met gaswinning, als degenen die zelf niet direct de gevolgen van de gaswinning ondervinden, meedoen aan ons onderzoek. Dat is heel belangrijk voor het onderzoek. Dank hiervoor aan de panelleden.”

Begin 2021 startte de derde fase van onderzoeksprogramma Gronings Perspectief. Ook in deze derde fase van het onderzoeksproject, onder leiding van prof. Katherine Stroebe en prof. Michel Dückers, staat de impact van de gaswinningsproblematiek op alle bewoners van de provincie Groningen centraal.

Volgen van ontwikkelingen

Wat zijn de ontwikkelingen in ervaren veiligheid, vertrouwen, gezondheid en toekomstperspectief van bewoners en wat is de invloed van de gaswinningsproblematiek hierop? Zowel het afgelopen als het komende jaar ontvangen de leden van het Groninger Panel twee vragenlijsten over deze onderwerpen. Katherine Stroebe: “We zijn heel blij dat zowel panelleden die direct te maken hebben met gaswinning, als degenen die zelf niet direct de gevolgen van de gaswinning ondervinden, meedoen aan ons onderzoek. Dat is heel belangrijk voor het onderzoek. Dank hiervoor aan de panelleden.” De onderzoekers werken momenteel aan een tussenrapport, waarin de resultaten van de metingen van 2021 worden gepresenteerd. Dit rapport verschijnt in januari.

Interviews

Daarnaast worden op dit moment ruim 50 interviews afgenomen. Deze interviews zijn met panelleden die te maken hebben met schade en versterking. Het doel is om meer te weten te komen over de impact van de versterkingsoperatie, alsmede het hebben van schade, op individuele bewoners, buurten en gemeenschappen. Wat betekent de versterkingsoperatie voor bewoners? Hoe verhouden schade en versterking zich tot elkaar? Ook in 2022 zullen interviews worden afgenomen, dan ook bij professionals. Deze zullen onder andere ingaan op ervaringen van professionals en bewoners met (nieuw) ingezette maatregelen omtrent gaswinning (bijv. voldoen ze aan verwachtingen; komen ze tegemoet aan behoeften van bewoners). Verslag van deze interviews vindt plaats in een rapport dat begin 2023 verschijnt.

Over Gronings Perspectief

Gronings Perspectief is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD Groningen en het Sociaal Planbureau Groningen. De onderzoekers worden bijgestaan door een begeleidingscommissie met gemeenten, GGD, Groninger Bodembeweging, Groninger Gasberaad, Nationaal Coördinator Groningen, Provincie Groningen, Veiligheidsregio Groningen, Vereniging Groninger Dorpen en wetenschappelijke experts.

Het team van dr. Stroebe en prof. Michel Dückers onderzoekt sinds 2016 gezondheid, veiligheidsgevoel en toekomstperspectief van inwoners van alle gemeenten in het gaswinningsgebied, in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. Een panel Groningers vult periodiek een vragenlijst in over veiligheid, gezondheid en toekomstperspectief.

Meer informatie over Gronings Perspectief is te vinden op de website www.groningsperspectief.nl. Vragen of opmerkingen? Laat het dan de onderzoekers weten via info@groningsperspectief.nl.

afbeelding

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Femke de Haan

onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers