Armoedemonitor Groningen vernieuwd
Geschreven op 13 september 2023
“Het feitenblad bevat cijfers op wijkniveau over het aandeel lage inkomens in de gemeente, het aandeel inwoners dat moeite heeft om rond te komen en het aandeel inwoners met geregistreerde problematische schulden.”
De cijfers in de armoedemonitor zijn vernieuwd op basis van de meest recente cijfers van het CBS (2021). Het aandeel huishoudens met een laag inkomen is redelijk stabiel ten opzichte van eerdere jaren. Dat geldt zowel voor de provincie Groningen als voor de Groningse gemeenten. Ook het aandeel huishoudens met een langdurig laag inkomen was in 2021 relatief stabiel.
Cijfers op wijkniveau en absolute aantallen
Naar aanleiding van een ervaringsonderzoek onder een aantal beleidsmakers hebben we een aantal aanpassingen gedaan in de armoedemonitor. Zo is nu op de pagina Ontwikkelingen in (langdurig) laag inkomen het aandeel huishoudens met een laag inkomen op wijkniveau te vinden. Daarnaast zijn op de pagina Absolute aantallen voor alle cijfers in de armoedemonitor de absolute aantallen op gemeenteniveau te vinden.
Gemeentelijke feitenbladen
Voor elke gemeente is een feitenblad beschikbaar. Het feitenblad bevat cijfers op wijkniveau over het aandeel lage inkomens in de gemeente, het aandeel inwoners dat moeite heeft om rond te komen en het aandeel inwoners met geregistreerde problematische schulden.
- Feitenblad Armoede en schulden, Gemeente Eemsdelta
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Groningen
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Het Hogeland
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Midden-Groningen
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Oldambt
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Pekela
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Stadskanaal
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Veendam
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Westerkwartier
- Feitenblad Armoede en schulden, gemeente Westerwolde