Aardbevingen, werkgelegenheid en (gezondheids)zorg belangrijkste uitdagingen voor de provincie Groningen

Terug

Aardbevingen, werkgelegenheid en (gezondheids)zorg belangrijkste uitdagingen voor de provincie Groningen

Geschreven op 13 maart 2019


Op 20 maart 2019 zijn de Provinciale Staten verkiezingen. We hebben het Groninger Panel gevraagd wat volgens hen de belangrijkste uitdagingen zijn die op dit moment in de provincie spelen. In totaal hebben in februari 2019 ruim 3.380 Groningers hun mening hierover gegeven. De drie belangrijkste thema’s volgens het Groninger Panel zijn aardbevingen, werkgelegenheid en (gezondheids)zorg.

Belangrijke maatschappelijke opgaven

Op welke terreinen liggen volgens Groningers op dit moment de grootste uitdagingen voor de provincie Groningen? Er is een aantal overkoepelende thema’s dat er duidelijk uitspringt:

  • Voor de gehele provincie Groningen zijn de gaswinning en aardbevingenproblematiek, en de daarmee gepaard gaande schadeafhandeling en versterking, de belangrijkste opgaven. De helft van alle respondenten geeft dit aan.
  • De tweede en derde plek wordt ingenomen door respectievelijk werkgelegenheid (44%) en (gezondheids)zorg (36%).
  • Ook de klimaatverandering, natuurbehoud en de energietransitie zijn onderwerpen die door 28% van de Groningers gezien wordt als belangrijkste uitdagingen.
  • 100 Groningers hebben een ander onderwerp ingevuld. Daaronder worden o.a. een goede internetverbinding genoemd, maar ook de ‘landschapsvervuiling’ door windmolens en zonnevelden.

Top 10 van belangrijkste uitdagingen per gemeente

Onderstaand figuur toont de belangrijkste uitdagingen voor de provincie, uitgesplitst naar woongemeente van de respondent. Wat valt op:

  • Bij de meeste gemeenten staan de aardbevingenproblematiek en de gaswinning bovenaan. Behalve bij de gemeenten in oost Groningen (Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde). In deze gemeenten wordt werkgelegenheid als de belangrijkste uitdaging gezien.
  • Meer dan driekwart van alle respondenten in Loppersum geeft aan dat de gaswinning en aardbevingen de belangrijkste uitdaging is waar de provincie voor staat.
  • In de gemeente Groningen wordt, na de gaswinning en aardbevingen, het behoud van milieu en natuur en de klimaatveranderingen als tweede uitdaging genoemd (39% van de respondenten geeft dit aan). Ook werkgelegenheid (37%) en armoede (31%) zijn belangrijke thema’s in de gemeente Groningen.

Sommige gemeenten hebben een laag aantal respondenten, zoals Pekela, Veendam en Stadskanaal. De weergegeven uitdagingen geven daarom alleen een indicatief beeld. Momenteel vindt er een nieuwe werving plaats voor leden van het Groninger Panel in alle gemeenten van Groningen. Streven is om dan voor alle gemeenten goede uitspraken te kunnen doen op gemeenteniveau.

Meer informatie

06 525 896 14
f.dehaan@sociaalplanbureaugroningen.nl

Delen via social media