Onderhoudsstaat woningen

De leefbaarheid van een gebied wordt mede bepaald door de aantrekkelijkheid van de woonomgeving. Slecht onderhouden woningen geven een onprettige aanblik én zijn slecht te verkopen en te verhuren. Dat komt niet ten goede aan de economische vitaliteit van een gebied.

In het kort

  • In de periode 2002-2015 is het percentage inwoners uit de provincie Groningen dat hun huurwoning als slecht onderhouden beoordeelt gedaald.
  • Tussen 2015 en 2018 lijkt er zowel landelijk als in de provincie Groningen een stijging te zijn in het percentage inwoners dat de onderhoudsstaat van hun huurwoning als slecht beoordeeld.
  • In 2018 ligt het percentage inwoners in Groningen dat de onderhoudsstaat van hun huurwoning als slecht beoordeelt net onder het landelijk gemiddelde.

Onderhoudsstaat woningen Groningen wisselend beoordeeld

De staat van onderhoud van huurwoningen in Groningen wordt wisselend beoordeeld. In 2006 ligt het percentage voor de provincie Groningen met 18,2% onder het landelijk gemiddelde van 18,7%. Vanaf 2006 tot en met 2009 is er een sterke stijging te zien in het percentage inwoners dat zijn of haar huurwoning als slecht onderhouden beoordeelt. In deze periode ligt het percentage negatief beoordeelde huurwoningen boven het landelijk gemiddelde. Na 2012 is er een sterke daling te zien in het percentage inwoners dat de onderhoudsstaat van hun woning als slecht beoordeelt. Na 2015 lijkt het percentage inwoners dat de onderhoudsstaat van de huurwoning als slecht beoordeelt zowel in Groningen als landelijk weer te stijgen. In 2018 ligt het percentage in Groningen met 19,9% onder het landelijk gemiddelde van 21,7%.

Er wordt hier alleen rekening gehouden met de beoordeling van huurwoningen. De cijfers over de beoordeling van koopwoningen zijn niet compleet.

gerelateerd

medewerkers