Veiligheid en veiligheidsbeleving in Groningen
Veiligheid is essentieel voor een leefbare omgeving. Een sterker veiligheidsgevoel zorgt voor meer woongenot en een prettigere leefomgeving. In Groningen hebben de aardbevingen grote invloed op de veiligheid en veiligheidsbeleving van Groningers.
Om een beeld te geven van de veiligheid in Groningen, wordt op deze pagina zowel de objectieve als de subjectieve veiligheid weergegeven. De objectieve veiligheid gaat over wat zich daadwerkelijk afspeelt aan criminaliteit en overlast. De subjectieve veiligheid geeft aan hoe mensen de veiligheid beleven: hoe veilig of onveilig voelen zij zich nu werkelijk?
Daling geregistreerde criminaliteit
Politieregistraties zijn de meest gebruikte cijfers om inzicht te krijgen in de omvang en ontwikkeling van de criminaliteit. De geregistreerde criminaliteit daalt al jaren. In 2010 werden in Groningen nog 66 misdrijven per 1.000 inwoners geregistreerd, in 2018 daalde dit aantal tot 41 misdrijven per 1.000 inwoners. Deze daling is terug te vinden onder vrijwel alle typen misdrijven.
Het aantal misdrijven ligt in Groningen net iets lager dan het landelijk gemiddelde (46 geregistreerde delicten per 1.000 inwoners). De stad Groningen had in 2018 het hoogste aantal misdrijven per 1.000 inwoners, gevolgd door Oldambt, Westerwolde en Delfzijl. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om vermogensdelicten.
Een daling van de geregistreerde criminaliteit wil niet per se zeggen dat er minder criminaliteit voorkomt. Veel delicten komen niet in de politieregistraties terecht, bijvoorbeeld als het slachtoffer geen aangifte doet of als het incident nooit aan het licht komt.
(On)veiligheidsbeleving al jaren vrij stabiel
De geregistreerde veiligheidscijfers vertellen niet het hele verhaal als het gaat om veiligheid. Bij een gelijk criminaliteitsniveau kan de een zich wel en de ander zich niet veilig voelen. Aspecten die een rol kunnen spelen bij de (on)veiligheidsbeleving zijn onder andere de ervaren kwetsbaarheid, het gevoel ‘erbij te horen’ en de sociale samenhang in de buurt.
De meeste Groningers voelen zich veilig. Bijna één op de zes mensen voelt zich in de eigen woonbuurt wel eens onveilig (15,8%). Deze veiligheidsgevoelens onder Groningers schommelen licht tussen 2012 en 2018. Na een piek in 2015 van 18,3%, is het onveiligheidsgevoel in 2018 weer gestabiliseerd tot rond de 16%. Het is zeer waarschijnlijk dat de gevolgen van de gaswinning in Groningen van invloed zijn op de (on)veiligheidsbeleving van Groningers.
Gevolgen aardbevingen van grote invloed op veiligheidsbeleving
De afgelopen jaren is de provincie Groningen getroffen door kleine en grotere aardschokken als gevolg van gaswinning. De aardbevingen nemen een prominente plaats in, in het leven van de bewoners in het gebied. Elke dag worden inwoners met de gevolgen van de bodembewegingen geconfronteerd en dit heeft logischerwijs ook invloed op de veiligheidsgevoelens van Groningers.
Door de aardbevingen voelt men zich veel minder veilig. Bewoners zijn onzeker of hun huis nog veilig is. Er is ook sprake van economische onveiligheid. Mensen zijn bezorgd over de financiële consequenties van de terugkerende schade aan huizen.
Sociaal Planbureau werkt samen met Gronings Perspectief in onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Gronings Perspectief onderzoekt de gezondheid, veiligheidsgevoelens en toekomstperspectief van inwoners van alle Groninger gemeenten. Gronings Perspectief is een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, GGD Groningen en Sociaal Planbureau Groningen.