Voortijdig schoolverlaters

Jongeren zonder startkwalificatie hebben het vaak moeilijker op de arbeidsmarkt. Wanneer een jongere tussen de 12 tot 23 jaar het onderwijs verlaat zonder deze startkwalificatie (een diploma op minimaal havo of mbo-niveau 2), wordt hij/zij gezien als een voortijdig schoolverlater (vsv-er).  Het door het kabinet gestelde doel voor schooljaar 2014-2015 was een maximum van 25.000 vsv-ers. Dat doel is bereikt want in dit schooljaar 2015-2016 zijn er in Nederland 24.353 voortijdig schoolverlaters (een afname ten opzichte van het jaar ervoor met bijna 5%). Het gaat hierbij om 19.467 schoolverlaters in het mbo en 4.886 in het voortgezet onderwijs.

In het kort

  • Het percentage voortijdig schoolverlaters in Groningen heeft is gelijk aan landelijk (1,7%).
  • In alle Groningse regio’s is het percentage vsv-ers iets hoger dan vorig jaar.

In Groningen relatief evenveel voortijdig schoolverlaters als landelijk

Er zijn in Groningen relatief evenveel (1,7%) voortijdig schoolverlaters dan landelijk. De provincie heeft drie samenwerkingsverbanden die zich bezig houden met het voorkomen van voortijdig schoolverlaten; de zogenaamde regionale meld- en coördinatiepunten (RMC’s): Centraal en Westelijk Groningen (stad Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Marum, Slochteren, Ten Boer, Zuidhorn), Noord Groningen en Eemsmond (Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Winsum) en Oost Groningen (Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde). Alleen in Noord Groningen en Eemsmond is het percentage voortijdig schoolverlaters lager dan het landelijke percentage, namelijk 1,5%.

In de visualisatie ziet u de trend wat betreft voortijdig schoolverlaten. In Oost Groningen is het percentage vsv-ers in 2015-2016 1,8% en daarmee iets hoger dan een jaar eerder (1,7%). In Centraal en Westelijk Groningen is het percentage vsv-ers ook iets hoger dan vorig jaar, namelijk 1,7% (vorig jaar 1,6%). In Noord Groningen en Eemsmond in 2015-2016 het percentage voortijdig schoolverlaters 1,5% en daarmee hoger dan een jaar eerder (toen 1,1%). Toch blijft Noord Groningen en Eemsmond beneden het landelijke percentage. De aantallen waar het om gaat kunt u in de visualisatie per regio kiezen.

Voortijdig schoolverlaters per woongemeente

De gemeenten Pekela, Groningen, Bellingwedde, Delfzijl, Stadskanaal, Veendam, Eemsmond, Hoogezand-Sappemeer en Appingedam hebben de hoogste percentages voortijdig schoolverlaters, allen (net) boven het landelijke percentage. U kunt onderaan de visualisatie voor alle regio’s van de bijbehorende gemeenten de percentages vsv-ers zien voor de jaren 2013-14, 2014-15 en 2015-16.

gerelateerd

medewerkers