Jeugdwerkloosheid

Voor de werkloosheid kijken we naar het aantal niet-werkende werkzoekenden dat geregistreerd staat bij het UWV. De jeugdwerkloosheid is gedefinieerd als het aandeel werkloze jongeren onder de 27 jaar ten opzichte van de totale werkloosheid.

In het kort

  • In Groningen was eind 2016 9,8% van de niet werkende werkzoekenden jonger dan 27 jaar. Landelijk is dit percentage 8,3%.
  • Het aandeel jeugdige werklozen is gedaald van 13,6% eind 2015 naar 9,8% eind 2016.
  • De hoogste jeugdwerkloosheidspercentages zijn in Vlagtwedde, Bedum en Pekela (respectievelijk 13,0, 12,8 en 6,1%).

Afname aandeel jeugdwerklozen

Iets minder dan 10% van de niet werkende werkzoekenden in Groningen is beneden de 27 jaar. De daling ten opzichte van een jaar eerder is bijna 3 procentpunten. Het aandeel jeugdwerklozen is net iets hoger dan gemiddeld in Nederland. Er zijn behoorlijke verschillen tussen de gemeenten. Het percentage geregistreerde werkzoekende jongeren onder de 27 jaar was in 2016 het hoogst in de gemeente Vlagtwedde (13,0%). Ook in Bedum, Pekela, Stadskanaal, Winsum, De Marne, Menterwolde, Delfzijl, Oldambt en Groningen is aandeel werkloze jongeren boven het provinciaal gemiddelde. In Loppersum, Slochteren, Leek, Bellingwedde, Marum en Haren zijn de percentages jeugdige niet werkende werkzoekenden lager dan landelijk. U kunt in de visualisatie per gemeente opzoeken om welk aantal het gaat.

gerelateerd

medewerkers