Groninger Jeugdpanel: armoede en jongeren

Terug

Groninger Jeugdpanel: armoede en jongeren

Geschreven op 23 april 2024

“De schoolprestaties van kinderen mogen niet beïnvloed worden door stress veroorzaakt door geldzorgen.”

Jongeren uit ons jeugdpanel geven aan dat zij merken dat alles duurder wordt en dat ze zich hier zorgen over maken. Daarom deden we eind 2023 een uitvraag onder het Groninger Jeugdpanel rondom dit thema. In totaal vulden 167 jongeren tussen 12 en 18 jaar oud uit verschillende onderwijsniveaus, jaarlagen en gemeenten een vragenlijst in over armoede in de omgeving. De bevindingen zijn vervolgens besproken in diverse klassen met de jongeren.

Armoede in de omgeving

Meer dan de helft van de jongeren (52%) merkt armoede in hun omgeving op, meisjes vaker dan jongens. Jongeren merken het vaakst dat anderen geen leuke dingen met vrienden kunnen doen omdat daar geen geld voor is. Meisjes benoemen als belangrijkste probleem dat sommige jongeren met honger naar school gaan, terwijl jongens vinden dat een gebrek aan schoolspullen omdat iemand het niet kan betalen moet worden aangepakt.

Impact van prijsstijgingen

Bijna 1 op de 10 van de ondervraagde jongeren ervaart thuis wel eens dat er onvoldoende geld is om te kopen wat nodig is. Tijdens de klassengesprekken werd duidelijk dat de meerderheid van de jongeren merkt, zowel thuis als in de supermarkt, dat de prijzen zijn gestegen afgelopen jaar. Dit zorgde ervoor dat sommige jongeren hun gedrag moesten aanpassen, zoals korter douchen en minder snel de verwarming aanzetten.

Tijdens de lessen gaven de jongeren aan dat armoede een onderwerp is waar weinig over gesproken wordt. Dit blijkt ook uit de vragenlijst, waar bijna de helft van de jongeren (44%) aangeeft er met niemand over te willen praten als zij geldproblemen ervaren. De vaakst genoemde redenen hiervoor zijn dat geld een privékwestie is en dat jongeren anderen niet willen belasten met hun problemen.

Oplossingsrichtingen

De jongeren in ons panel zijn van mening dat de overheid een belangrijke rol te vervullen heeft in het toegankelijk en betaalbaar maken van primaire levensbehoeften, zoals gezondheid en voedsel. Concrete suggesties die jongeren gaven zijn onder meer het invoeren van een gratis schoolontbijt voor jongeren die het nodig hebben, het voeren van een bewustwordingscampagne rondom armoede en het verlagen van de kosten voor gezonde voeding.

Over het Groninger Jeugdpanel

Het jeugdpanel is bedoeld om jeugdparticipatie te bevorderen en de mening van jongeren actief te delen met beleidsmakers. Dit komt voort uit het besef dat veel gemeenten en maatschappelijke organisaties behoefte hebben aan ondersteuning bij het betrekken van de toekomstige generaties bij maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast willen we jongeren graag hun stem laten horen op een manier die bij hen past. Daarom werken we samen met SpotTV.

Het jeugdpanel heeft als doel jongeren actief te informeren, te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken en te laten meedenken en adviseren over thema’s die voor hen belangrijk zijn. Uiteindelijk willen we dat de stem van jongeren daadwerkelijk wordt meegenomen in de beleidsvorming van overheden, instellingen en organisaties.

Wil je een thema onder de aandacht brengen bij jongeren? Neem dan contact met ons op!

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers