Kinderen in bijstandsgezinnen

Kinderen en jongeren die opgroeien in armoede worden op alle levensgebieden belemmerd. Ze hebben of kunnen vaak dingen niet die voor anderen normaal zijn en ervaren vaker spanningen in het gezin. Opgroeien in armoede kan ten koste gaan van kansen in onderwijs en werk op latere leeftijd. Ook is armoede een risicofactor voor kindermishandeling.

In navolging van Kinderen in Tel gebruiken we het aandeel minderjarigen dat opgroeit in een gezin met een (aanvullende) bijstandsuitkering als indicator. In 2016 leefden in Nederland 230.000 kinderen en jongeren in een bijstandsgezin, dat is 7% van alle kinderen en jongeren. Ter vergelijking: in 2016 leefden 292.000 minderjarigen in een huishouden met een laag inkomen en 117.000 in een huishouden met een langdurig laag inkomen.

 

In het kort

  • Het aandeel 0- tot en met 17-jarige kinderen dat opgroeit in een bijstandsgezin ligt in de provincie Groningen al jarenlang boven het landelijk gemiddelde.
  • Vooral in de gemeente Groningen, maar ook in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Pekela groeien naar verhouding veel minderjarige kinderen op in een bijstandsgezin.
  • In 2016 ligt het percentage kinderen in bijstandsgezinnen hoger dan in 2012. Dit geldt voor alle Groningse gemeenten, met uitzondering van Stadskanaal.

(Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde zijn sinds 01-01-2018 Midden-Groningen; Vlagtwedde en Bellingwedde zijn sinds dezelfde datum Westerwolde).

 

Trend 

Tussen 2012 en 2016 is het percentage kinderen in bijstandsgezinnen het meest toegenomen in de gemeenten Appingedam en Delfzijl (met meer dan 3 procentpunten).

gerelateerd

medewerkers