Inkomensgroepen

Mensen leven onder de lage inkomensgrens wanneer ze op een sociaal minimum leven. Huishoudens die leven onder de lage inkomensgrens kunnen vaak gebruik maken van een aantal regelingen bij hun gemeenten die het leven met een laag inkomen kunnen verlichten. Deze regelingen gelden zo nu en dan ook voor inkomens met een inkomen op 110% van het sociaal minimum. Groepen die net boven deze grens leven en geen gebruik kunnen maken van deze regelingen kunnen het daardoor moeilijker hebben. 

In het kort

  • In de provincie Groningen leven (in 2014) 12,6 procent van de huishoudens onder de lage inkomensgrens, 15,6 procent van de huishoudens met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum en 20,3% met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.
  • 7,5% van de huishoudens leeft langer dan 4 jaar met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum.

Inkomensgroepen in beeld

De inkomensgroepen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum zijn in de provincie Groningen groter dan het gemiddelde in Nederland. Vooral de groep met een inkomen op 120% van het sociaal minimum ligt relatief een stuk hoger in de provincie Groningen. Er zijn ook grote verschillen in de grootte van deze groepen bij kortdurende armoede en langdurige armoede.

De groepen met lage inkomens zijn het grootst in de gemeenten Groningen en Hoogezand-Sappemeer. In de gemeenten Bedum en Zuidhorn leven de minste huishoudens die leven in deze lage inkomensgroepen.