Armoede van generatie op generatie

Armoede van generatie op generatie

Bij armoede van generatie op generatie is in één familie bij meerdere opeenvolgende generaties sprake van uitsluiting, op financieel, sociaal of ander gebied. In de Veenkoloniën komt deze ‘generatie-armoede’ relatief vaak voor.

In ons dossier ‘Armoede van generatie op generatie’ gaan we uitgebreid in op armoede bij jongvolwassenen en hun ouders in de Veenkoloniën. Daarnaast worden de mechanismen achter generatie-armoede belicht, in combinatie met de strategieën die families hanteren om uit de armoede te komen.

 

Onderzoek naar generatiearmoede in de Veenkoloniën

De data en onderzoeksresultaten in dit dossier komen uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.* Dit onderzoek kan worden uitgevoerd dankzij ondersteuning van de provincies Groningen en Drenthe. Het vindt plaats in het kader van de Alliantie van Kracht, een netwerk van organisaties in de sectoren zorg, welzijn en wonen, dat verbetering wil brengen in de sociaaleconomische positie van huishoudens in de Veenkoloniën. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen hebben Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe de onderzoeksresultaten bewerkt voor gebruik door bestuurders, beleidsmakers, uitvoerende professionals en andere belangstellenden in de Veenkoloniën.

*Contactpersoon vanuit CMO STAMM is onderzoeker Erik Meij, e.meij@cmostamm.nl.

  • Kwalitatief onderzoek naar mechanismen en strategieën 

Dit bestaat, naast literatuuronderzoek, uit uitgebreide gesprekken met 23 langdurig arme families uit de Veenkoloniën. Centraal hierin stonden de vragen wat de familieleden graag zouden willen bereiken en waarom familieleden uit verschillende generaties dat niet hebben kunnen bereiken. Daarnaast kwam ter sprake welke acties de families zelf hebben ondernomen om hun situatie te verbeteren.

  • Microdata-onderzoek

Onderzoek op basis van microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek, met als centrale vragen:

  • Welke kenmerken hebben de huishoudens in de Veenkoloniën die onder de lage-inkomensgrens leven?
  • Hoeveel jongvolwassenen in de leeftijd van 22-26 jaar en woonachtig in de Veenkoloniën wonen in een huishouden met een inkomen onder de lage inkomensgrens?
  • Hoeveel ouders van de jongvolwassenen met een laag inkomen, hebben zelf ook een inkomen onder de lage inkomensgrens?
  • Waar wonen de jongvolwassenen en waar hun ouders?

In 2020 is daarnaast onderzoek gedaan naar problematische schulden in de Veenkoloniën.

N.B. Tot de Veenkoloniën behoren de Groningse gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde. De Drentse Veenkoloniale gemeenten zijn: Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. (Midden-Groningen komt voort uit Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. In de gemeente Westerwolde zijn Bellingwedde en Vlagtwedde opgegaan).

Medewerker

Jessy Snip

Onderzoeker

Delen via social media

Delen via social media

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt

Groninger Jeugdpanel: armoede en jongeren

Armoede

Armoedemonitor geüpdatet

Armoede

Armoedebestrijding in Groningen: De cirkel van generatiearmoede 

Generatiearmoede is een ingewikkeld maatschappelijk probleem waarbij families van generatie op generatie minder kansen krijgen dan anderen en daardoor niet uit armoede ontsnappen. Het huidige systeem van armoedebestrijding schiet tekort om de cirkel van generatiearmoede te doorbreken, zo blijkt uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen. Dat mo

Armoede

Armoedemonitor Groningen vernieuwd

De cijfers in de armoedemonitor zijn vernieuwd op basis van de meest recente cijfers van het CBS (2021). Het aandeel huishoudens met een laag inkomen is redelijk stabiel ten opzichte van eerdere jaren. Dat geldt zowel voor de provincie Groningen als voor de Groningse gemeenten. Ook het aandeel huishoudens met een langdurig laag inkomen was in 2021

Armoede

Onderzoek naar overerfbare armoede afgerond: maatwerk en langetermijnplanning belangrijk

In de Drents-Groningse Veenkoloniën leven 14.000 gezinnen in armoede, vaak generatie op generatie. Onderzoekers van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen deden vijf jaar lang onderzoek naar het ontstaan en voortduren van armoede door generaties heen. Uit het onderzoek blijkt dat maatwerk en langetermijnplanning

Publicaties

Armoede

Verschillen in inkomensondersteuning tussen en binnen Groningse gemeenten

Armoede

Uitlegvideo De cirkel van generatiearmoede

Armoede

Rapport 'De cirkel van generatiearmoede'