Afstand van woongemeente naar werk

Landelijk werken ongeveer vier op de tien werknemers in de eigen woongemeente (cijfers december 2016). In gebieden aan de randen van Nederland (Waddeneilanden) en de grotere steden werkt men vaker in de eigen woonplaats. In 28 gemeenten werken werknemers in loondienst in de eigen woongemeente. Werknemers wonen gemiddeld ongeveer 22,7 km van hun werk af. We kijken in dit deel wat de woon-werkafstand van de werknemers wonend in arbeidsmarktregio Groningen is. Ook kijken we welk deel van de werkenden in de eigen woongemeente woont.

In het kort

  • Net als landelijk werken 4 van de 10 werknemers in de eigen woongemeente.
  • Werknemers woonachtig in Menterwolde en Ten Boer hebben het vaakst een baan buiten hun woongemeente.
  • Afstand wonen-werken van werknemers uit regio Groningen is bijna 27 kilometer (landelijk bijna 23 kilometer).
  • Werknemers uit De Marne reizen gemiddeld het verst naar hun werk, werknemers uit Haren het minst ver.

Ruim 4 op de 10 banen in de eigen woongemeente

In regio Groningen werkt 41% in de eigen woongemeente (een fractie meer dan de landelijke 38%). In de visualisatie is te zien hoeveel procent van de banen in de eigen woongemeente is. De lichter gekleurde gemeenten hebben dus dagelijks te maken met de grootse uittocht van werknemers naar hun werkbestemming. Voor 12 gemeenten binnen de regio geldt dat meer dan 80% van de banen buiten de woongemeente is. In Menterwolde en Ten Boer werken de minste werknemers binnen de eigen woongemeente. De stad Groningen heeft de meeste werknemers die in de eigen woongemeente werken. Toch is zo’n 32% van de banen van stad-Groningers buiten de woongemeente.

Werknemers wonend in arbeidsmarktregio Groningen reizen gemiddeld bijna 27 kilometer naar hun werk

Voor het grootse deel van de werknemers (bijna de helft) in de regio Groningen is de gemiddelde woon-werkafstand tussen de 25 en 30 kilometer. Iets meer dan een tiende reist meer dan 30 kilometer en ruim een derde reist minder dan 25 kilometer. Gemiddeld reizen werknemers uit arbeidsmarktregio Groningen 26,7 kilometer naar hun werk. In de visualisatie is voor alle gemeente de gemiddelde afstand wonen en werken te zien. De laagste gemiddelde afstand geldt voor werknemers uit Haren en de grootse afstand geldt voor werknemers uit De Marne.